Skip to main content

BOTANKER

Een botanker is een klein metalen plaatje dat met twee of drie schroeven op de bovenkaak of onderkaak wordt bevestigd. Een klein deel ervan komt uit in de mond door het tandvlees en kan worden gebruikt om de orthodontische draad of elastiekjes aan te bevestigen. 

Wat is een botanker?

Het grote voordeel van het gebruik van botankers is dat het mogelijk is om sommige tanden te verplaatsen zonder dat andere tanden, die goed staan, ook gaan verplaatsen. Zeker in het geval van niet-aangelegde tanden en/of kiezen, kunnen botankers uitkomst bieden; meestaI zijn er dan 1 of 2 botankers nodig. In sommige bijzondere situaties is het ook mogelijk om met behulp van botankers de kaakgroei te beïnvloeden; meestal zijn er dan 4 botankers nodig (zoals op het plaatje hierboven).

Het plaatsen van een botanker

Het botanker wordt meestal onder plaatselijke verdoving geplaatst door de kaakchirurg. Nadat er een kleine snede gemaakt is in het tandvlees, schroeft de kaakchirurg het botanker vast aan het kaakbot. Daarna wordt het tandvlees weer gehecht. Het plaatsen van een botanker duurt ongeveer 15 minuten. Soms vragen wij aan de kaakchirurg om meer botankers te plaatsen. Meestal worden er dan twee per keer geplaatst. Om zwelling van de wang zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig een washandje mee te nemen met daarin een coldpack (=gel in een plastic zakje). Gebruik dit in de eerste twee uur na de behandeling door het afwisselend 5 minuten op en 5 minuten af te houden.

Het gebruik van het botanker

Een botanker blijft meestal (95 -98%) goed vastzitten gedurende de behandeling. Volg de adviezen van de kaakchirurg goed op. In de periode van 1 – 4 weken na het plaatsen van het botanker zullen we wat druk zetten op het botanker om het vastgroeien ervan te bevorderen. Houd gedurende de beugelbehandeling het tandvlees rondom het botanker, hoe lastig ook, extra goed schoon om de kans op infectie (en losraken van het anker) te voorkomen. Een elektrische tandenborstel is met een slotjesbeugel het beste middel om de tanden en kiezen schoon te houden; poets de omgeving van het botanker echter, in ieder geval de eerste maand, voorzichtig met een zachte handtandenborstel. Spoel goed met de chloorhexidine, waarvoor u het recept meekrijgt van de kaakchirurg.

Het verwijderen van het botanker

Nadat het botanker geen functie meer hoeft, zal het verwijderd worden; het zal worden verwijderd of worden afgeslepen op botniveau.