SPOEDGEVALLEN

Graag attenderen wij u op ons spoedkwartier (ma t/m vr), deze service is bedoeld voor het wegnemen van pijnklachten (soms is een vervolgafspraak nodig). Graag om 08:00 uur aanwezig zijn en je inschrijven op het formulier bij de receptie.

Het spoedkwartier start om 08:00 uur op volgorde van inschrijving.

Pijnklachten worden tijdens onze openingstijden vanuit de praktijk opgelost. Indien de praktijk gesloten is, kijk dan eerst goed op deze pagina wat u zelf kunt doen. Voor onoplosbare zaken die niet kunnen wachten tot wij weer open zijn bel dan voor een afspraak bij de spoedtandartspraktijk (in het St. Antonius LR) via telefoonnummer: 0900-1515 (€ 1,- per gesprek). Geef hierbij alstublieft aan dat u bij ons patiënt bent.

De eerste dagen met een beugel

Een beugel kan in de eerste dagen na de plaatsings- of controleafspraak wat last geven; pijn is een te groot woord. Echter, iedereen heeft een andere pijngrens. Er is geen reden voor ongerustheid; in geval van teveel last kan paracetamol worden ingenomen ( jonger dan 12 jaar: 1 paracetamol 500mg / 12 jaar of ouder: 2 paracetamol 500mg). Gebruik geen aspirine; dit remt tandverplaatsingen.

Als je op je tanden bent gevallen of er een harde klap op hebt gehad met je beugel in de mond, ga dan altijd eerst naar de tandarts!

Deze kan kijken of je tanden/ kiezen nog heel zijn en of de wortels van je tanden/ kiezen niet beschadigd zijn. Een slotjesbeugel verdeelt meestal de krachten van een klap en leidt dus vaak tot minder schade dan zonder beugel in de mond.

Veel beugelproblemen kunnen zelf thuis opgelost worden. Lees daarom eerst onderstaande instructies goed door. Indien dit alles geen oplossing biedt, bel dan met ons vaste nummer; de telefoonbeantwoorder geeft het nummer van de werkende diensttelefoon.

De meest voorkomende beugelproblemen

 • Slotjesbeugel

  Los slotje

  Als er een slotje losgaat, maak je geen zorgen; bel alsjeblieft met de praktijk tijdens openingsuren, zodat we bij de volgende controle daar rekening mee kunnen houden; we hebben dan vast alles paraat mocht het verstandig zijn om een nieuw slotje te plakken. Als er echt sprake is van pijn, omdat er een deel van het slotje in de wang prikt, kan dat worden afgedekt met een bolletje was. Je kan ook proberen het slotje weg te halen indien er een elastiekje zit dat het slotje met de draad verbindt; dit elastiekje kan je makkelijk weghalen en dan is je slotje los. Mocht het losse slotje op de achterste kies zitten, dan kan de boog vervelend gaan prikken in de wang (zie direct hieronder om te zien wat te doen in dat geval).

  Prikkende boog (draad die door de slotjes loopt)

  Wanneer je tanden en kiezen rechter zijn gaan staan of goed zijn verplaatst, kan een boog te lang worden en vervelend in je wang gaan prikken. Om te voorkomen dat je wang stukgaat, kun je op het uiteinde van de boog een bolletje was of uitgekauwde kauwgom drukken.

  Als dit niet afdoende is, kun je het uitstekende stuk boog met een kniptang (uit de gereedschapskist) laten afknippen of met een buigtang (uit de gereedschapskist) laten wegbuigen. Houd de tang stil om te voorkomen dat slotjes losgewrikt worden. Maak eerst de tang goed schoon met water en zeep. Als je geen pijn meer hebt, is een aparte afspraak is in principe niet nodig.

  Prikkend stuk metaal anders dan de boog

  Pak een tandenstoker en breek deze doormidden. Hiermee kan je alle soorten dunne metaaldraadjes naar binnen duwen tussen de tanden zodat het niet meer uitsteekt richting je wang.

  Los elastiekje

  Als je er last van hebt, knip dan het elastiekje af met een schaar. Je hebt geen extra afspraak nodig.

 • Los ringetje

  Los ringetje

  Als er een ringetje losgaat, maak je geen zorgen; bel alsjeblieft met de praktijk tijdens openingsuren voor een extra afspraak; we zetten het ringetje dan weer vast. Blijf in de tussentijd de kies en het ringetje goed poetsen. Mocht je een buitenboordbeugel in het ringetje dragen, stop daar dan even tijdelijk mee. Als je een plaatje draagt in de bovenkaak dat afsteunt op de ringetjes en het zit echt niet meer goed, stop dan ook even met het dragen van de plaat (bij voorkeur blijven dragen)!

 • Uitneembare beugel

  Uitneembare beugel

  Een uitneembare of losse beugel kan soms kapot gaan. Meestal is er een klein stukje plastic afgebroken en dit maakt meestal niet uit. Als het randje bij de breuk wat scherp is, gebruik dan een nagelvijltje om een en ander af te ronden. Indien het echt last geeft om de beugel te dragen, probeer de uitneembare beugel dan toch zoveel mogelijk te blijven dragen. Bel voor een afspraak tijdens openingstijden en neem de beugel mee op je extra afspraak.

  Soms willen de ijzertjes die de plaatbeugel houvast geven aan de bovenkaak (via de ringetjes op de bovenkiezen) verbuigen en gaan prikken in de wang of het tandvlees. Buig het uiteinde van het ijzertje met de duim iets naar binnen of naar buiten.

  In het geval van een Twin Block is het belangrijk om het deel dat niet stuk is, gewoon altijd te blijven dragen!

 • Herbst

  Herbst

  Een Herbst staat bekend als een beugel waarbij hoge krachten spelen en waaraan relatief vaak iets kapot kan gaan. Wij laten daarom onze Herbst-beugels extra sterk vervaardigen. Soms komen de inbusschroefjes los en zit je met twee losse stangen in de mond. Dit is heel vervelend. Laat de stangen door iemand weer vastdraaien met het inbussleuteltje dat we bij de eerste controle na de plaatsing ervan hebben meegegeven. Indien je nog niet op eerste controle bent geweest: bel ons op het spoednummer.

 • Spalkje los of gebroken

  Spalkje los of gebroken

  Indien de beugelbehandeling minder dan een jaar geleden is afgerond: probeer om binnen een week na het loskomen bij ons langs te komen. Bel even voor een afspraak tijdens openingsuren.

  Indien de beugelbehandeling meer dan een jaar geleden is afgerond: dit heeft geen haast, maar het is wel verstandig er binnen drie weken naar te laten kijken door je orthodontist of tandarts; zie maar wat het makkelijkst is.

  Als het spalkje heel scherp aanvoelt, doe er dan een bolletje was of een stukje uitgekauwde kauwgom op. Als dat onvoldoende helpt, moet je het losse stuk afknippen. Let er op dat je alleen het losse stuk afknipt. Tanden die nog wel vastzitten aan de boog kunnen dan niet uit de rij gaan staan.