SPOEDGEVALLEN

Wat vervelend dat je last hebt. Kijk bij pijn of spoed eerst onderaan deze pagina wat je kunt doen om het probleem zelf op te lossen.

Mocht je het probleem niet zelf kunnen oplossen, kom dan naar het spoedkwartier. Deze service is echt alleen bedoeld voor het wegnemen van pijnklachten en niet voor het repareren van beugels. Je welkom op ons spoedkwartier van ma t/m vr; graag om 08:00 uur aanwezig zijn. Vergeet je niet in te schrijven op het formulier bij de balie. 

Indien de praktijk gesloten is, kijk dan eerst goed op deze pagina wat u zelf kunt doen. Voor onoplosbare zaken die niet kunnen wachten tot wij weer open zijn bel dan voor een afspraak bij de spoedtandartspraktijk (in het St. Antonius LR) op nummer: 0900-8602. Geef hierbij alstublieft aan dat u bij ons patiënt bent.

De eerste dagen met een beugel

Een beugel kan in de eerste dagen na de plaatsings- of controleafspraak wat last geven; pijn is een te groot woord. Echter, iedereen heeft een andere pijngrens. Er is geen reden voor ongerustheid; in geval van teveel last kan paracetamol worden ingenomen ( jonger dan 12 jaar: 1 paracetamol 500mg / 12 jaar of ouder: 2 paracetamol 500mg). Gebruik geen aspirine; dit remt tandverplaatsingen.

Als je op je tanden bent gevallen of er een harde klap op hebt gehad met je beugel in de mond, ga dan altijd eerst naar de tandarts!

Deze kan kijken of je tanden/ kiezen nog heel zijn en of de wortels van je tanden/ kiezen niet beschadigd zijn. Een slotjesbeugel verdeelt meestal de krachten van een klap en leidt dus vaak tot minder schade dan zonder beugel in de mond.

De meest voorkomende beugelproblemen

 • Slotjesbeugel

  Los slotje

  Als er een slotje losgaat, maak je geen zorgen; bij de volgende controle kijken we wat in jouw situatie het beste is; om het slotje terug te plaatsen of juist niet. Als er echt sprake is van pijn, omdat er een deel van het slotje in de wang prikt, kan dat worden afgedekt met een bolletje was. Je kan ook proberen het slotje weg te halen. Indien er een elastiekje zit dat het slotje met de draad verbindt kan je dit elastiekje makkelijk weghalen en dan is je slotje los. Mocht het losse slotje op de achterste kies zitten, dan kan de draad vervelend gaan prikken in de wang (zie direct hieronder om te zien wat te doen in dat geval).

  Prikkende draad 

  Wanneer je tanden en kiezen rechter zijn gaan staan of goed zijn verplaatst, kan een draad te lang worden en vervelend in je wang gaan prikken. Om te voorkomen dat je wang stukgaat, kun je op het uiteinde van de draad een bolletje was of uitgekauwde kauwgom drukken.

  Als dit niet voldoende is, kun je het uitstekende stuk draad met een kniptang (uit de gereedschapskist) of een nagelkniptang (laten) afknippen. Houd de tang stil om te voorkomen dat slotjes losgewrikt worden. Maak eerst de tang goed schoon met water en zeep. Als je geen pijn meer hebt, is een aparte afspraak in principe niet nodig.

  Prikkend stuk metaal anders dan de draad

  Pak een tandenstoker en breek deze doormidden. Hiermee kan je alle soorten dunne metaaldraadjes naar binnen duwen tussen de tanden zodat het niet meer uitsteekt richting je wang.

  Los elastiekje

  Als je er last van hebt, knip dan het elastiekje af met een schaar. Je hebt geen extra afspraak nodig.

 • Los ringetje

  Los ringetje

  Als er een ringetje losgaat, maak je geen zorgen; bel alsjeblieft met de praktijk tijdens openingsuren voor een spoedafspraak; we zetten het ringetje meestal weer vast. Probeer het ringetje op zijn plek te houden en blijf de kies en het ringetje goed poetsen. Mocht je een buitenboordbeugel in het ringetje dragen, stop daar dan even tijdelijk mee. Als je een plaatje draagt in de bovenkaak dat afsteunt op de ringetjes en het zit echt niet meer goed, stop dan ook even met het dragen van de plaat (bij voorkeur blijven dragen)!

 • Uitneembare beugel

  Uitneembare beugel

  Een uitneembare of losse beugel kan soms kapot gaan. Meestal is er een klein stukje plastic afgebroken en dit maakt meestal niet uit. Als het randje bij de breuk wat scherp is, gebruik dan een nagelvijltje om een en ander af te ronden. Indien het echt last geeft om de beugel te dragen, probeer de uitneembare beugel dan toch zoveel mogelijk te blijven dragen. Kom naar het spoedkwartier of bel voor een extra spoedafspraak tijdens openingstijden als er meer aan de hand is en neem de beugel mee.

  Soms verbuigen de ijzertjes die de plaatbeugel op zijn plek houdt (via de ringetjes op de bovenkiezen) en kunnen dan gaan prikken in de wang of het tandvlees. Buig het uiteinde van het ijzertje met de duim iets naar binnen of naar buiten.

  In het geval van een Twin Block is het belangrijk om het deel dat niet stuk is, gewoon altijd te blijven dragen!

 • Herbst

  Herbst

  Een Herbst staat bekend als een beugel waarbij hoge krachten spelen en waaraan relatief vaak iets kapot kan gaan. Wij laten daarom onze Herbst-beugels extra sterk vervaardigen.

  Soms komen de inbusschroefjes los en zit je met twee losse stangen in de mond. Dit is heel vervelend. Laat de stangen door iemand weer vastdraaien met het inbussleuteltje. Mocht je dat nog niet van ons hebben gekregen, kom dan naar het spoedkwartier.

  Als niet de stangen los zitten maar de hele Herbstbeugel (band los van kies) kom dan niet naar het spoedkwartier maar bel voor een aparte spoedafspraak.

 • Spalkje los of gebroken

  Spalkje los of gebroken

  Indien de beugelbehandeling minder dan een jaar geleden is afgerond: probeer om binnen een week na het loskomen bij ons langs te komen. Bel even voor een afspraak tijdens openingsuren.

  Indien de beugelbehandeling meer dan een jaar geleden is afgerond: dit heeft geen haast, maar het is wel verstandig er binnen drie weken naar te laten kijken door je orthodontist of tandarts; zie maar wat het makkelijkst is.

  Als het spalkje heel scherp aanvoelt, doe er dan een bolletje was of een stukje uitgekauwde kauwgom op. Echt alleen als dat onvoldoende helpt knip dan alleen het losse stuk weg en verwijder niet de hele spalk.Tanden die nog wel vastzitten aan de boog kunnen dan niet uit de rij gaan staan.