Skip to main content

DE HYRAX

Een hyrax, ook wel spinbeugel genoemd, wordt gebruikt om de twee belangrijkste botdelen van de bovenkaak uit elkaar te bewegen met als doel om de bovenkaak breder te laten groeien.

Bij het gehemelte zit een schroef die iedere dag een gehele slag uitgedraaid moet worden, totdat het niet verder kan. De bovenkaak verbreedt dan 0,25mm.

Bij sommigen is het uitdraaien in de eerste drie dagen wat gevoelig. Paracetamol in de juiste dosering biedt dan uitkomst.

Door het uitdraaien van de schroef wordt de bovenkaak in een paar weken breder. Schrik niet als er een grote spleet ontstaat tussen de voortanden. Tegelijkertijd zullen de boven kiezen als een dekseltje over de kiezen van de onderkaak gaan vallen. Het doel is dan bereikt.

Nadat het eindresultaat is bereikt, dient de hyrax nog op zijn plaats te blijven, zodat nieuw bot kan groeien tussen twee uit elkaar geduwde botdelen en zodat dit nieuwe bot de tijd krijgt om te verkalken. De voortanden zullen langzaam weer naar elkaar schuiven; dit is normaal en betekent niet dat de bovenkaak weer smaller wordt. Na een paar maanden zullen we de beugel verwijderen.

Na het verwijderen van de hyrax zal er in de meeste gevallen een klein staafje (TPA) bij het gehemelte geplaatst worden die de breedte zo lang mogelijk stabiel houdt.

Poets goed, want voedsel blijft makkelijk onder of boven de hyrax zitten.