Skip to main content

DE VAN BEEK ACTIVATOR

De bedoeling van deze blokbeugel is dat het de groei van je onderkaak stimuleert en de groei van de bovenkaak afremt. Na de behandeling zullen je kaken beter op elkaar passen, waardoor je je mond, tanden en kiezen beter kunt gebruiken en je onderlip niet meer tussen je voortanden zit. Ook zal je uiterlijk veranderen.

De activator zorgt ervoor dat de spieren, die aan je onderkaak vastzitten, sterker worden. In het begin voel je dan ook wat spierpijn. Als de spieren sterk genoeg zijn geworden, zullen ze de onderkaak in de nieuwe juiste stand houden; pas dan kan de onderkaak gaan groeien (door botaanmaak bij het gewricht). Een Van Beek activator werkt goed als hij (ongeveer) 14 uur per dag gedragen wordt.

Tijdens de maaltijd mag je hem even uitlaten, net als bij sporten en poetsen. Zorg dat je de beugel dan in het daarvoor bestemde doosje bewaart. Zorg wel dat jouw beugel en doosje dan schoon en droog zijn, anders gaat de beugel wat muf ruiken.

Deze activator ligt min of meer los in de mond. Pas wanneer je de buitenboordbeugel aandoet, zit hij goed stevig. Je hoeft de buitenboordbeugel niet elke keer strakker te zetten; dan werkt de beugel juist minder goed! Wanneer je dichtbijt in de beugel, moet je dit op een heel andere manier te doen dan je gewend was. Slikken en praten gaat ook heel anders. Dit is nu juist de bedoeling. Natuurlijk moet je in het begin erg aan je activator wennen.

Veel patiƫnten hebben in het begin last van:

  • Veel meer speekselaanmaak (maximaal twee dagen) ); ga niet slurpen, maar slik gewoon je speeksel weg.
  • Een moe gevoel en pijn in de kauwspieren (maximaal vier dagen)
  • Lastig praten en ook slissen (meestal een paar weken)

In de regel duren deze klachten niet lang, hoe beter je de activator draagt des te sneller ze verdwijnen. In het begin kan het ook voorkomen dat er scherpe randjes aan de beugel zitten en deze kunnen leiden tot kleine blaartjes in de mond. Meestal gaan deze binnen twee dagen vanzelf weg. Zo niet, probeer de beugel te blijven dragen en bel ons dan gerust; we passen de beugel dan wat aan.

Tijdens het slapen kan het voorkomen dat de activator uit je mond valt, doorgaans zal na verloop van tijd dit probleem afnemen.

Zorg dat je de activator goed onderhoudt. Poets de beugel 3 keer per week met wat tandpasta of zeep en met een aparte borstel. Als zich aanslag op de beugel vormt, kun je hem maximaal 1 keer per maand reinigen met een bruismiddel voor kunstgebitten. Indien nodig kan schoonmaakazijn vaker dan eens per maand gebruikt worden; spoel de beugel na het schoonmaken goed af.