INFORMED CONSENT BEUGELBEHANDELING

Een beugelbehandeling heeft tot doel een betere functie en esthetiek van het gebit te bereiken. Daarnaast vergemakkelijkt een recht gebit het schoonhouden van de tanden. Er zijn echter ook risico’s verbonden aan een orthodontische behandeling:

Onvoldoende mondhygiëne

Gingivitis (tandvleesontsteking), blijvende witte dan wel bruine tandverkleuringen (ontkalkingen) en zelfs gaatjes kunnen voorkomen wanneer het gebit onvoldoende wordt gereinigd tijdens de behandeling. Met iedere beugel anders dan een slotjesbeugel is tweemaal daags 2 minuten poetsen per dag voldoende. Met een slotjesbeugel in de mond adviseren we driemaal daags 5 minuten te poetsen met een elektrische tandenborstel (bij slotjes in 1 kaakhelft: 3,5 minuten).

Wortelresorptie

Tijdens een slotjesbeugelbehandeling kunnen de tandwortels wat stomper of korter worden. Dit heet wortelresorptie en komt ook voor bij mensen die geen beugel hebben gehad. Het komt waarschijnlijk wel vaker voor bij tanden die voor de behandeling al wat afgestompte wortels hebben, die ooit los hebben gezeten door een slag of stoot en bij langdurige beugelbehandelingen. Vermijd nagelbijten; hierbij komt het veel vaker voor en is de kans ook groter dat er veel meer wortel verdwijnt. Echter, zelfs in dat geval is het niet zo dat een tand per definitie los gaat zitten dan wel verloren gaat. Voor de zekerheid en om erger te kunnen voorkomen, nemen wij bij patiënten met een verhoogde kans op wortelresorptie ongeveer 6 maanden na de start van een slotjesbeugel een röntgenfoto.

Relapse

Tanden hebben na een orthodontische behandeling de neiging terug te schuiven naar hun oorspronkelijke stand. Dit noemen we relapse. Om dit tegen te gaan zal na het beëindigen van de beugelbehandeling draadjes voor achter de voortanden en/of retentiebeugels worden gemaakt. Draag de retentiebeugels goed. Zelfs na het beëindigen van de groei zijn tandverplaatsingen nog mogelijk.

Instructies

Bij de start en gedurende de beugelbehandeling geven de orthodontist en de assistentes instructies om de behandeling zo vlot en zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Volg deze alsjeblieft op zodat er zo min mogelijk kans is op bovenstaande risico’s. Breuk en/of kwijtraken van de beugel, een slechte mondhygiëne, het niet of te laat nakomen van afspraken en/of betalingen zouden de behandelingsduur en het behandelresultaat in negatieve zin kunnen beïnvloeden. Geef ook altijd wijzigingen in gezondheid dan wel het gebruik van medicatie aan ons door.
Tot slot; wij kijken uit naar een prettige samenwerking met als doel: een mooie en gezonde glimlach!