Skip to main content

ONZICHTBARE BEUGEL

Een slotjesbeugel kan meestal net wat minder zichtbaar of opvallend uitgevoerd worden door witte i.p.v. metalen slotjes te gebruiken.

Soms is het echter ook mogelijk om de beugelbehandeling uit te voeren met behulp van een serie van onzichtbare aligners (of kapjes), waarbij elke 2 weken een nieuwe aligner uit de serie gedragen moet gaan worden. Met deze kapjes kunnen tanden rechtgezet worden en kunnen (kleine) spleetjes tussen tanden gesloten worden zonder dat dit zichtbaar is. Buiten kleine bolletjes van composiet (=tandkleurig vulmateriaal) die op sommige tanden en kiezen worden geplakt, zie je niets van deze beugel omdat de kapjes transparant zijn. Niet alleen voor de esthetiek, maar ook bij de aanwezigheid van veel kronen of andere specifieke situaties, bieden kapjes voordelen ten opzichte van slotjes.

Echter, zeker niet iedere beugelbehandeling kan met behulp van kapjes uitgevoerd worden. Een voorwaarde daarvoor is dat bij de start van de behandeling de stand van zowel de kaken als de kiezen al goed zijn ten opzichte van elkaar omdat je deze niet kan veranderen met deze kapjes. In die zeldzame situatie dat het mogelijk is om onzichtbare kapjes te gebruiken, is er geen enkel technisch verschil ten opzichte van een slotjesbeugelbehandeling, ook niet in behandelingsduur; alleen het middel waarmee de tanden worden rechtgezet is anders. Het is dan wel belangrijk om de kapjes altijd te dragen (behalve bij het eten, drinken en poetsen) en om het laatstgedragen kapje altijd te bewaren en mee te nemen naar de maandelijkse controle. Het poetsen is niet anders dan zonder beugel.

Qua kosten zijn er wel grote verschillen; een behandeling met behulp van onzichtbare kapjes is meestal € 1.100 (range: € 600 – € 1.600) duurder dan een slotjesbeugelbehandeling. Dit zijn de kosten die in rekening worden gebracht door het laboratorium dat voor ons ieder onzichtbaar kapje maakt op basis van een 3D-geprint model die de tandstand van dat moment weergeeft. Het merk Invisalign werkt op exact dezelfde manier, maar de kosten daarvan zijn tot twee keer zo hoog. Met slotjes aan de binnenkant van de tanden werken we niet omdat ook daarmee de bijkomende kosten rond de € 3.000 liggen. Niet veel patiënten kiezen daarvoor, dus de ervaring die je als orthodontist opdoet met dergelijke beugels is minimaal, met alle mogelijke gevolgen van dien op voortgang, efficiëntie en behandelingsduur.