PLAAT

Een plaat in de bovenkaak is gemaakt van dun plastic en komt voor in verschillende vormen. Een veel gebruikte plaat is een opbeetplaat, die ervoor kan zorgen dat een te grote verticale overlap tussen de boven- en ondertanden verminderd kan worden of om de slotjes in de onderkaak te beschermen tegen loskomen.

Het is belangrijk om een plaat 24 uur per dag te dragen en er dus ook mee te eten. Ditzelfde geldt voor een ACCO-plaat, die je helpt om met de buitenboordbeugel je kiezen in de bovenkaak naar achteren te verplaatsen zonder dat je je buitenboordbeugel 24 uur per dag hoeft te dragen.

Er zitten metalen draden aan de plaat om te zorgen dat je de plaat kan ‘vastklikken’ in je bovengebit; dit voorkomt dat de plaat loskomt bij eten en lachen.

Tijdens zwemmen en poetsen mag je de plaat uitlaten. Zorg dat je de beugel dan in het daarvoor bestemde doosje bewaart. Zorg wel dat jouw beugel en doosje dan schoon en droog zijn, anders gaat de beugel wat muf ruiken.

Zorg dat je de plaat goed onderhoudt. Poets de beugel minstens 3 keer per week met wat tandpasta of (groene) zeep en met een aparte borstel. Als zich aanslag op de beugel vormt, kun je hem maximaal 1 keer per maand reinigen met een bruismiddel voor kunstgebitten. Indien nodig kan schoonmaakazijn vaker dan eens per maand gebruikt worden; spoel de beugel na het schoonmaken goed af.