Skip to main content

VASTE APPARATUUR

Vaste apparatuur is de officiële naam voor een slotjesbeugel waarbij op de meeste tanden en kiezen een bracket (slotje) is geplakt. Door de brackets en de buizen heen loopt de boog (draad), die vastzit met kleine elastiekjes of metalen draadjes aan de bracket.

Wennen

In het begin zal je moeten wennen aan de slotjes. Het doet volgens de meeste patiënten geen pijn maar geeft wel een drukkende last omdat er een lichte kracht op je tanden en kiezen wordt gezet. Daarom zullen zij de eerste dagen tot een week gevoelig zijn en wat losser gaan staan, waarbij er ook spleetjes tussen de tanden kunnen ontstaan. In deze periode zal het afbijten van eten ook gevoelig of lastig zijn.

Na elk bezoek aan de orthodontist kan dit weer een paar dagen optreden. Ook kun je in het begin wat last krijgen aan je wangen en lippen. Door een stukje witte was tegen de scherpe delen aan te brengen, kun je de geïrriteerde plekjes wat ontlasten. Gebruik deze was niet te snel of te veel, want anders zal de mond nooit wennen; er zal een soort eelt moeten komen.

Oppassen

Het is van groot belang dat je voorzichtig met je beugel omgaat; een slotjesbeugel is vrij zwak. Harde etenswaren, zoals appels, nootjes, stokbrood, lolly’s, maar ook kleverig snoep zoals drop, toffees, kauwgom en dergelijke mogen niet gegeten worden omdat daarmee slotjes erg makkelijk loskomen. Beperk zoete frisdranken zo veel mogelijk. Cola is niet slecht voor je beugel, maar wel slecht voor je tanden. Drink dit dus niet te veel.

Poetsen

Slotjes zijn niet schadelijk voor het gebit wanneer het gebit zorgvuldig wordt schoongehouden. Wel zorgt een slotjesbeugel dat er heel veel randjes en hoekjes ontstaan in de mond en die moeten allemaal goed worden schoongehouden; een elektrische tandenborstel is daar veel beter in dan een handtandenborstel, speciale kopjes zijn niet nodig, poets de slotjes rondom schoon.

Ragers, tandenstokers en spoelmiddelen zijn dan in principe niet nodig tenzij het zonder niet lukt om de mondhygiëne tijdens de beugelbehandeling op peil te houden. Vergeet ook niet om je tandvlees voorzichtig mee te poetsen. Het is belangrijk om met slotjes in de mond 3 x per dag te poetsen en 5 minuten per keer (bij slotjes in 1 kaakhelft 3½ minuut). Wanneer het poetsen niet goed gaat, kunnen er rondom de slotjes permanente witte of bruine verkleuringen of zelfs gaatjes ontstaan.

Wanneer er onverhoopt toch iets stuk zou gaan aan je beugel, wacht dan niet tot de volgende afspraak, maar bel naar de praktijk om uit te leggen wat er aan de hand is. Wij maken met jou een afspraak voor reparatie ervan of combineren de reparatie met de controle afspraak.